www.ouder-amstel.nl
www.ouder-amstel.nl
Hoofdmenu Bouwnetwerk.com

Snelle check! Voer hieronder uw bedrijfsnaam, product of specialisme in en laat Google uw bedrijf zoeken:
Klik hier om naar de locatie te gaan met Google Earth Bezoek de locatie met Google Earth:


Klik hier om Google Earth te installeren.

Gemeente Ouder-Amstel

Gemeente Ouder-Amstel

Het inwonertal van de gehele gemeente bedraagt momenteel ruim 13.000, in het dorp Ouderkerk aan de Amstel iets meer dan in het dorp Duivendrecht en de buurtschap Waver.

Van de naam Ouder-Amstel staat vast, dat deze al heel oud is, namelijk "ame stelle". Dit betekent "plek aan het water". Oorspronkelijk strekte de gemeente zich uit in de polders aan beide zijden van de rivier. De naam Ouderkerk aan de Amstel is (naar wordt aangenomen) aan het eind van de 13e eeuw ontstaan, nadat in 1278 Nieuwer-Amstel (het huidige Amstelveen) een eigen - nieuwe - kerk kreeg. Wat betreft Duivendrecht (oorspronkelijk due vene trajectum) kan de naam een verwijzing zijn naar verbindingen op twee punten in een waterrijk gebied, in zekere zin bepalend voor de infrastructurele ontwikkelingen aldaar in de loop der eeuwen.

Waver (van Wavere) zou "viswater" kunnen betekenen.

Op 26 juni 1816 werd aan de gemeente door de Hoge Raad van Adel te 's-Gravenhage het wapen verleend. Bij het toekenningsbesluit werd de volgende omschrijving gegeven:
"zijnde van keel beladen met twee fascen van sabel, op welker eerste drie en op welker tweede twee sautoirs alle van zilver".

Hoewel dit indertijd niet in de omschrijving is opgenomen, kan van de kroon op het wapen nog worden gezegd dat de hoofdband hiervan uit drie bladeren en twee trossen van drie parels bestaat. Dit laatste werd destijds nog eens officieel door de Hoge Raad van Adel bevestigd.

Op 14 november 1961 stelde de raad van deze gemeente officieel een gemeentevlag vast:

Ten aanzien van het gemaakte ontwerp vroegen burgemeester en wethouders bij brief van 24 juli 1961 advies aan de Hoge Raad van Adel. Dit college deelde bij brief van 23 augustus 1961 mee, dat de samenstelling van het gemeentewapen zich zeer goed leende voor de vaststelling van een identieke vlag.

De omschrijving van de vlag is als volgt:

"Rechthoekig, bestaande uit vijf horizontale banen van gelijke hoogte in de kleuren: - van boven naar beneden - rood, zwart, rood, zwart en rood. Op de bovenste zwarte baan zijn drie witte St. Andrieskruisen aangebracht en op de benedenste zwarte baan twee".

Ouderkerk aan de Amstel bestaat zo'n 1000 jaar, kende ooit een "Rechthuijs" waar het bestuur zetelde en recht gesproken werd. Achtereenvolgens in 1657 en 1873 verving een steeds moderner geoutilleerd gebouw het oude. Het huidige gemeentehuis is op 12 maart 1981 geopend.

In Ouderkerk aan de Amstel vormt het gebied rondom het Kampje een heel mooi geheel. In de nabijheid hiervan vindt men onder andere het Gemeentelijk Historisch Museum Ouder-Amstel, ondergebracht in zogenaamde diaconiehuisjes, de markante N.H. Kerk, de R.K. kerk en een Portugees-Israëlietische Begraafplaats.

Over de Korte Brug (1649) gaand, komt men in de mooie polder "De Ronde Hoep" (Hoep = polder). Overigens is het dorp ondanks de in de buurt plaatsgehad hebbende verstedelijking (waaronder laatstelijk Amsterdam Zuidoost), omgeven door een weidegebied dat zich uitstekend leent voor zogenaamde dagrecreatie.

Hierin vond de ANWB aanleiding om in en door dit gebied een aantal recreatieve fietsroutes uit te zetten. In het dorp kan een zogenaamde historische wandeling worden gemaakt onder leiding van een gids.

Duivendrecht was in het verleden een lintbebouwing van boerderijen, ambtelijke bedrijfjes en winkeltjes. Het lag aan de doorgaande weg van Amsterdam naar Utrecht en dat is nog altijd merkbaar. Oude boerderijen moesten wijken voor brug en spoorlijn; metro en station (1993), maar ook voor huizenbouw. Het dorp kreeg daardoor een stedelijk karakter.
Gelukkig zijn er nog een paar boerderijen, die verwijzen naar het agrarisch verleden en is het middels een historisch wandeling mogelijk het oude Duivendrecht te laten herleven.

Voor de gehele gemeente geldt dat overal de aanwezigheid van Amsterdam merkbaar is, zoals de nabijheid van Amsterdam Zuidoost en de ArenA met omliggend winkel- en uitgaansgebied. Ondanks dat kan men er nog altijd genieten van fraaie panorama's met boerderijen, weide- en watergebied. Dit leent zich uitstekend voor dagrecreatie, of het nu is aan de Ouderkerkerplas (surfen en zwemmen), langs mooie fietsroutes, per boot of door een interessante historische wandeling onder leiding van een gids. Bovendien participeert de gemeente Ouder-Amstel in het Groengebied Amstelland.

Hier uw referentieprojecten? Klik hier voor meer informatie. Het is gratis tot 2011, zonder verplichtingen.

Button Soort Vakg. Plaats Korte omschrijving

www.ouder-amstel.nl

Og

og

Ouderkerk a/d Amstel

Gemeente Ouder-Amstel


Alternatief voor AutoCAD
GstarCAD kost slechts 650,-- ex.BTW incl. 1 jaar websupport. Probeer nu!
www.ideoma.nl

Relaties beheren? Klik hier!
Documenten beheren? Klik hier!
Projecten bewaken? Klik hier!
Hoeveelheden bepalen met CAD
Hoeveelheden
Deze teller is gestart op woensdag 10 oktober 2007 om 0:00. Sinds die tijd zijn op bouwnetwerk.com pagina"s bekeken.
Bekijk de statistieken .

Zit uw bedrijf of het bedrijf dat u zoekt er niet bij? Meld u dan aan via BouwNetwerk.com.

Copyright (c) 2010 IDEOMA intelligent systems bv