www.heuvelrug.nl
www.heuvelrug.nl
Hoofdmenu Bouwnetwerk.com

Snelle check! Voer hieronder uw bedrijfsnaam, product of specialisme in en laat Google uw bedrijf zoeken:
Klik hier om naar de locatie te gaan met Google Earth Bezoek de locatie met Google Earth:


Klik hier om Google Earth te installeren.

Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Gemeente Amerongen

In de zuidoosthoek van de provincie Utrecht, aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug, ligt de gemeente Amerongen. De gemeente bestaat uit het dorp Amerongen, Overberg en een gedeelte van Elst.
Het dorp is +/- 1000 jaar oud, beslaat een oppervlakte van 3040 ha en telt ruim 7200 inwoners.
Amerongen heeft, naast het aantrekkelijke van wat de natuur en het landschap in en om het dorp te bieden hebben, een bebouwing welke zéér bezienswaardig is.
Met name in het gedeelte ten zuiden van de Rijksweg N225 (het zgn. ‘Oude Dorp’) treft men een situatie aan zoals die eeuwen lang is geweest.
Men kan er nog zeer oude boerenhuizen zien met kleine vensters, grote inrijdeuren en daken, half met dakpannen en half met stro gedekt.
De sfeer van rust, welke uitgaat van de vele karakteristieke gebouwen, bepaalt voor een groot deel de waarde van het Amerongen van vandaag, men is er duidelijk in geslaagd het landelijk karakter te bewaren.
Toch is het dorp geen slapend dorp geworden: Amerongen heeft een bloeiend verenigingsleven, enige schone industrie, een gezellige warenmarkt en prachtige sportvelden voor voetbal, korfbal, hockey en tennis.

Kasteel Amerongen
Het na 1672 herbouwde Kasteel Amerongen. Het kasteel Amerongen is sinds 1982 in bezit van Stichting Kasteel Amerongen. Het hoofdgebouw van het kasteel is momenteel vanwege restauratie gesloten. Wel zijn het Koetshuis en de Kasteeltuinen te bezichtigen van april tot oktober.

Sint Andrieskerk
De Nederlandse Hervormde Sint Andrieskerk stamt uit het begin van de 16e eeuw. De 53 meter hoge toren was in 1527 gereed. In de zomermaanden kan men onder begeleiding de kerk bezoeken en is de toren te beklimmen.
Meer informatie over Kasteel en Kerk krijgt u bij de VVV - Amerongen.
De VVV-Amerongen is gevestigd in de portiersloge van het kasteel. (telefoon 0343-452020).

Amerongse Bos
Het Amerongse Bos is één van de oudste bossen op de Heuvelrug. Sommige grove dennen dateren uit 1770 en delen van het gebied doen met hun enorme woudreuzen, weelderige ondergroei en reusachtige, omgevallen stammen denken aan een oerbos. Het bos dankt zijn leeftijd aan de kasteelheren van het in de Amerongse Bovenpolder gelegen kasteel Amerongen. Zij lieten het bos aanleggen om er te kunnen jagen. Naast zijn ouderdom heeft het Amerongse Bos nóg een bijzonderheid. Het bos ligt namelijk op de 69 meter hoge Amerongse Berg, het hoogste punt van de Utrechtse heuvelrug. Het heuvelachtige terrein geeft onverwachte en prachtige vergezichten, enerzijds over de Gelderse Vallei en aan de andere kant tot ver in de Betuwe.
Het bos is overal vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers.
Er zijn bovendien prachtige wandelingen uitgezet, o.a. een natuurpadwandeling. Ook is in het Amerongse Bos een mountainbikeroute uitgezet van 16 km.
Een ieder kan, met in achtneming van de regels, gaan en staan waar hij of zij wil.

Amerongse Bovenpolder
Tussen het dorp Amerongen en de Rijn ligt de Amerongse Bovenpolder. Dit gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 490 ha. Ruim 100 ha wordt ingenomen door het landgoed van Amerongen met daarop het karakteristieke kasteel Amerongen. Ongeveer 85 ha van de polder is in bezit van particulieren, de rest is eigendom van Staatsbosbeheer en de Stichting Het Utrechts Landschap. De polder wordt, als deel van het project Noordoever Nederrijn omgevormd tot een rivieroeverreservaat. Om de variatie in flora en fauna te vergroten is een groot kwelmoeras aangelegd. De polder wordt begraasd door halfwilde paarden en runderen.

Tabaksteelt
Vanaf de 17e eeuw was de tabaksteelt voor de inwoners van Amerongen een belangrijke bron van inkomsten.
De op het zuiden gerichte hellingen van de Heuvelrug leveren een warmer microklimaat dat samen met de zandige bodem de tabaksteelt mogelijk maakte. Vanaf +/- 1910 nam de verbouw van de tabak steeds meer af. In de oorlogsjaren was er nog een korte opleving van deze tabakscultuur. Rond 1965 kwam er een einde aan een cultuur waardoor Amerongen vele eeuwen bekend geweest is. Het tabaksmuseum en een aantal droogschuren herinneren nog aan de vroegere tabaksbouw.
Van deze droogschuren heeft een aantal een aangepaste bestemming gekregen en konden daardoor, karakteristiek voor het dorp en de omgeving, behouden blijven.
Enkele schuren werden omgebouwd tot zeer aparte woningen. Verschillende nieuwbouwruimten, zoals de accommodaties voor clubs op de sportvelden en sporthal "De Ploeg", werden in dezelfde stijl uitgevoerd.

Overberg
In de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar de Gelderse Vallei ligt Overberg, een hoofdzakelijk agrarische gemeenschap met ongeveer 1000 inwoners. Overberg heeft een bijzonder aantrekkelijk landschap dat een hoge waardering geniet, vanzelfsprekend bij de Overbergers maar ook bij de vele gasten die jaarlijks terugkeren naar de verschillende campings.

Elst
Ten oosten van het dorp ligt Elst. Elst hoort deels bij de gemeente Rhenen en deels bij de gemeente Amerongen. Men vind hier onder meer een oude korenmolen. De molen is helaas buiten werking. Aan de rand van Elst ligt camping "De Tabakschuur".

Stuw
aan de zuidkant van Amerongen vormt de Rijn de grens tussen de provincies Utrecht en Gelderland. De Rijn zorgde in de loop der eeuwen voor het weidelandschap, de uiterwaarden, de grienden, de moerasgrond en de watergaten (wielen). Bij de uitvoering van het Deltaplan na 1953 werd in de Rijn bij Amerongen een stuw gebouwd, inclusief schutsluizen. Deze stuw dient niet alleen voor beheersing van de waterstand op de rivier, maar is ook van belang voor de gehele Nederlandse waterhuishouding tot in Friesland toe.

Hier uw referentieprojecten? Klik hier voor meer informatie. Het is gratis tot 2011, zonder verplichtingen.

Button Soort Vakg. Plaats Korte omschrijving

www.heuvelrug.nl

Og

og

Doorn

Gemeente Amerongen


Alternatief voor AutoCAD
GstarCAD kost slechts € 650,-- ex.BTW incl. 1 jaar websupport. Probeer nu!
www.ideoma.nl

Relaties beheren? Klik hier!
Documenten beheren? Klik hier!
Projecten bewaken? Klik hier!
Hoeveelheden bepalen met CAD
Hoeveelheden
Deze teller is gestart op woensdag 10 oktober 2007 om 0:00. Sinds die tijd zijn op bouwnetwerk.com pagina"s bekeken.
Bekijk de statistieken .

Zit uw bedrijf of het bedrijf dat u zoekt er niet bij? Meld u dan aan via BouwNetwerk.com.

Copyright (c) 2010 IDEOMA intelligent systems bv